DALJA PODRŠKA ODRŽIVOJ (RE)INTEGRACIJI POVRATNIKA U SRBIJI

AKTUELNO

INFORMIŠITE SE >

DALJA PODRŠKA ODRŽIVOJ (RE)INTEGRACIJI POVRATNIKA U SRBIJI

Further support to sustainable (re)integration of returnees in Serbia

CURRENT

GET INFORMED >

Further support to sustainable (re)integration of returnees in Serbia

Susret gradova i opština u Novom Pazaru

Sastanak pet gradova u Novom Pazaru

 

U Galeriji Kulturnog centra Novi Pazar, Stevana Nemanje 2, sa početkom od 13:30 časova održana je studijska poseta predstavnika lokalnih samouprava gradova Raška, Kruševac, Pirot i Dimitrovgrad, lokalnog udruženja Merhamet Sandžak i Regionalne razvojne agencije Sandžaka SEDA kao i tima koji implementira projekat „Reintegracija – dalja podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji“.

Grad Novi Pazar, kao domaćin, je predstavio značaj projekta za Grad Novi Pazar kroz dosadašnje ostvarene rezultate:

  1. Za ukupno 10 firmi odobreno je 22 subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica, u vrednosti od 3.750.00 eura po radnom mestu. Među nezaposlenim licima koja su kroz ovaj program prošla zaposleno je čak 15 žena
  2. U toku su inkluzivne radionice za decu i mlade koje se odvijaju u Dobrosusedskom klubu Novi Pazar i do sada je kroz 132 radionice prošlo više od 250 dece i mladih (broj polaznika radionica je daleko veći, s obzirom da ista deca pohađaju više programa istovremeno)

Sastanak je nastavljen u prostorijama Udruženja Merhamet Sandžak gde je radioničarsko osoblje predstavilo programe za decu i mlade kao i ostvarene rezultate.

U narednom periodu, očekuje nas još dva javna poziva za poslodavce i nezaposlena lica, a ukupna sredstva koja će biti namenjena firmama za zapošljavanje novih radnika, a namenjena sredstva iznose 75.000,00 eura. Kroz ovaj program očekuje se zapošljavanje, na ugovor o radu, još najmanje 20 nezaposlenih lica. Takođe, u okviru projekta planirana su sredstva za samozapošljavanje u ukupnom iznosu od 90.000,00 eura, a očekujemo da tim sredstvima oko 30 lica pokrene svoj biznis.

Ovo je treća godina implementacije projekta, a prethodni projekat „Reintegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji“ obuhvatio je više od 1.900 dece i mladih koji su bili polaznici 900 radionica, dodeljeno je 98 grantova za samozapošljavanje uz 270 obuka za otpočinjanje sopstvenog posla.

Ukupna vrednost projekta za Grad Novi Pazar iznosi 310.000,00 eura. Informacije o projektnim aktivnostima, otvorenim konkursima i drugo su dostupne na sajtu projekta – www.reintegracija.net, ali i Grada Novog Pazara, partnerskih organizacija i udruženja Merhamet Sandžak kao i Regionalne razvojne agencije SEDA.

Nosilac projekta je ASB (Arbeiter-Samariter-Bund), implementacioni partner Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC), a korisnički okruzi na projektu su Pirotski, Rasinski i Raški okrug. Projekat je finansiran sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ i traje do aprila 2025. godine.