DALJA PODRŠKA ODRŽIVOJ (RE)INTEGRACIJI POVRATNIKA U SRBIJI

AKTUELNO

INFORMIŠITE SE >

DALJA PODRŠKA ODRŽIVOJ (RE)INTEGRACIJI POVRATNIKA U SRBIJI

Further support to sustainable (re)integration of returnees in Serbia

CURRENT

GET INFORMED >

Further support to sustainable (re)integration of returnees in Serbia

Reintegracija putem inkluzivnih radionica u Kruševcu: Podsticanje društvene harmonije i razvoja mladih

Kroz raznovrsne radionice i kreativne aktivnosti, inkluzivne #reradionice postale su nezaobilazno mesto za edukaciju, izražavanje i izgradnju zajedništva u Kruševcu i okolini.

Radionice se organizuju u Dobrosusedskom klubu Kruševac (Klub mladih) kao i u drugim, adekvatnim prostorima, a radionice su organizovane kroz četiri tematske oblasti:

Likovne Radionice:

Vizuelna umetnost je jezik koji se može razumeti širom sveta. U okviru projekta, likovne radionice nude deci i mladima priliku da izraze svoje emocije, razvijaju kreativnost i istraže svoj talenat. Kroz ovaj izražajni proces, deca stvaraju umetnička dela koja oslikavaju njihove priče i iskustva, pomažući im da se povežu sa svojim identitetom i okolinom.

Zdravstvene Radionice:

Zdravlje je osnovni element blagostanja, a zdravstvene radionice uključuju znanje o prvoj pomoći. Mladi uče osnovne veštine koje su korisne u svakodnevnom životu i u hitnim situacijama. Ovo znanje nije samo korisno za njih same, već i za zajednicu u kojoj žive. Kroz praktične vežbe i simulacije, deca stiču samopouzdanje i sposobnost da pomognu drugima u nevolji.

Digitalne Radionice:

U današnjem digitalnom dobu, digitalne veštine su ključne za uspešnu integraciju u društvo. Digitalne radionice pružaju priliku deci i mladima da razviju veštine u radu sa računarima, internetom i digitalnim alatima. Ove veštine su od suštinskog značaja za buduće obrazovanje i zapošljavanje, otvarajući vrata ka brojnim mogućnostima i potencijalu.

Dramske Radionice:

Omogućavaju mladima da istraže svet glume i izražavanja. Kroz igru uloga, improvizaciju i zajedničke performanse, deca razvijaju svoju kreativnost, komunikacione veštine i samopouzdanje. Predstava koju pripremaju Inkluzivni #reradionicari nije samo izraz umetničkog izraza, već i prilika za mlade da se povežu sa publikom i dele svoje priče.

Osim ovih individualnih radionica, projekat „Reintegracija II – dalja podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji“ takođe podstiče međusobno razumevanje i prijateljstvo među učesnicima. Kroz timsku saradnju i druženje, deca razvijaju veštine koje će im pomoći da se bolje integrišu u društvo i da izgrade trajne veze sa vršnjacima.

Kroz ove aktivnosti, projekat u Kruševcu stvara prostor za razvoj, učenje i izražavanje za decu i mlade, bez obzira na njihovo poreklo ili životne okolnosti. Inkluzivne #reradionice postaju most koji povezuje različite zajednice i podstiče društvenu harmoniju i razvoj. Na taj način, dajemo primer kako se kroz kreativnost i obrazovanje može izgraditi bolja budućnost za sve.

Nosilac je nemačka organizacija ASB (Arbeiter-Samariter-Bund), implementacioni partner Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC) iz Beograda, a korisnički okruzi su Pirotski, Rasinski i Raški okrug. Projekat je finansiran sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ.