DALJA PODRŠKA ODRŽIVOJ (RE)INTEGRACIJI POVRATNIKA U SRBIJI

AKTUELNO

INFORMIŠITE SE >

DALJA PODRŠKA ODRŽIVOJ (RE)INTEGRACIJI POVRATNIKA U SRBIJI

Further support to sustainable (re)integration of returnees in Serbia

CURRENT

GET INFORMED >

Further support to sustainable (re)integration of returnees in Serbia

Zaposleno 30 korisnika projekta Reintegracija II – Novi Pazar

U Novom Pazaru održana je svečanost povodom obezbeđivanja podrške za zapošljavanje 20 lica iz teže zapošljivih grupa, koji će biti zaposlenih na novootvorenim radnim mestima kod ukupno 10 poslodavaca, kroz podršku poslodavcima za nabavku opreme i mašina, odnosno rast poslovanja, u visini od 3.750,00 eura po novootvorenom radnom mestu.

Istom prilikom, 11 lica iz teže zapošljivih kategorija dobilo je ugovore za dodelu subvencija za samozapošljavanje, u okviru kojih će svakom od njih biti nabavljena oprema i mašine u vrednosti do 3.000,00 eura za otpočinjanje sopstvenog posla, uz mentorsku podršku i savetovanje.

Svečanom potpisivanju ugovora su prisustvovali gradonačelnik grada Novog Pazara, gospodin Nihat Biševac, predstavnici grada Novog Pazara i Regionalne razvojne agencije SEDA, kao i predstavnik Inicijative za razvoj i saradnju IDC, koji sprovode projekat REINTEGRACIJA II namenjen podršci povrtanicima i drugim socijalno ugroženim stanovnicima Raškog okruga kroz mere ekonomske, psihosocijalne i institucionalne podrške.

U prethodnom ciklusu projekta je ukupno 22 nezaposlenih lica iz teže zapošljivih grupa, zaposleno kod 11 poslodavaca uz grant poslodavcima za otvaranje novog radnog mesta i rast poslovanja, a 12 poljoprivrednih proizvođača je podržano u nabavci sadnog materijala i opreme za razvoj proizvodnje maline, uz ukupno ulaganje od 112.500,00 eura.

Različitim projektnim aktivnostima u Novom Pazaru će biti podržano više od 400 korisnika, u cilju jačanja njihovog ekonsomkog i društvenog položaja, i to kroz pakete ekonomske, psihosocijalne i institucionalne podrške. Pored podrške za zapošljavanje nezaposlenih liica iz teže zapošljivih kategorija kod poznatog poslodavca, i podrške kroz obezbeđivanje subvencija za samozapošljavanje, u okviru projekta je obezbeđena i podrška korz različitie poslovne obuka i obuke za prekvalifikacije i dokvalifikacije, ali i podrška deci i mladima kroz realizaciju inkluzivnih radionica, kao i razvoj institucionalnih kapaciteta u oblasti socijalne zaštite na lokalnom nivou podrškom za razvoj ili unapređenje socijalnih usluga na lokalu.

 

Ukupna vrednost projekta u Novom Pazaru iznosi 310.000,00 eura, a projekat će trajati do 31. aprila 2025. godine. Informacije o projektnim aktivnostima, otvorenim konkursima i drugo su dostupne na sajtu projekta www.reintegracija.net.

Nosilac projekta je nemačka organizacija ASB (Arbeiter-Samariter-Bund), implementacioni partner Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC) iz Beograda, a korisnički okruzi na projektu su Pirotski, Rasinski i Raški okrug. Projekat je finansiran sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ uz podršku i sufinansiranje Grada Novog Pazara.