DALJA PODRŠKA ODRŽIVOJ (RE)INTEGRACIJI POVRATNIKA U SRBIJI

AKTUELNO

INFORMIŠITE SE >

DALJA PODRŠKA ODRŽIVOJ (RE)INTEGRACIJI POVRATNIKA U SRBIJI

Further support to sustainable (re)integration of returnees in Serbia

CURRENT

GET INFORMED >

Further support to sustainable (re)integration of returnees in Serbia

Sportske inkluzivne radionice u Novom Pazaru, Reintegracija II

Usred prelepih pejzaža Novog Pazara, grada bogatog kulturnim nasleđem sa našim vrednim #reradionicarima postavljali smo šatore kao deo inkluzivne  radionice na otvorenom koja povezuje mlade umove sa čarima prirode. U srcu ovih radionica leži jedinstven koncept – „šatorizacija,“ izraz osmišljen da opiše očaravajući proces postavljanja šatora i uranjanja u svet prirode sa decom i mladima. Ovaj poduhvat ne samo da prenosi dragoceno razumevanje o okolini već takođe neguje osećaj zajednice i avanture.

U saradnji sa našim partnerom, udruženjem Merhamet Sandžak, ove radionice su osmišljene da budu duboko uključujuće. Kako se platneni šatori uzdižu naspram slikovitog okruženja prirode, duh znatiželje i učenja se budi kod učesnika. Vođeni iskusnim mentorima, mladi učesnici se upoznaju sa veštinom postavljanja kampa, razotkrivajući složenosti sastavljanja šatora i stvarajući veze sa velikim svetom napolju.

Radionice su pažljivo strukturirane kako bi pružile sveobuhvatno razumevanje okoline i kampovanja. Premašujući pragmatično razumevanje života na otvorenom, učesnici su izloženi tajnama prirode – od identifikacije biljaka i životinja do razumevanja značaja očuvanja prirode. Dok se angažuju u interaktivnim aktivnostima kao što su šetnje prirodom, posmatranje  životinja i interaktivne diskusije, razvija se nova duboka zahvalnost prema svetu oko njih.

Koristi ovih radionica sežu daleko izvan stečenih praktičnih veština. Učesnici ne samo da stiču dublje razumevanje ekoloških sistema, već takođe razvijaju životne veštine kao što su timski rad, rešavanje problema i prilagodljivost. Okruženje podstiče zajedništvo, ruši barijere i razvija veze među raznovrsnim učesnicima. Radionice nisu samo o učenju postavljanja šatora; radi se o izgradnji otpornosti i stvaranju trajnih veza.

U svetu u kom dominiraju ekrani i virtuelna interakcija, ove radionice nude neophodno utočište u zagrljaju prirode. Podstičući mlade umove da se udalje od tehnologije i zagrle jednostavnost života na otvorenom, radionice inspirišu dubok osećaj divljenja i otkrivanja. Od prepoznavanja dobrog terena za postavku šatora do paljenja logorske vatre, svako iskustvo postaje poglavlje u njihovoj ličnoj avanturističkoj priči.

Grad Novi Pazar, sa svojim bogatim istorijskim mozaikom, služi kao idealna pozadina za ovu aktivnost. Suptilna ravnoteža između vekovima stare arhitekture i modernih nastojanja da se uspostavi veza sa prirodom stvara jedinstvenu dinamiku. Radionice odražavaju ovu ravnotežu, negujući razumevanje uloge okoline u oblikovanju kako istorije, tako i savremenog života.

Kroz „šatorizaciju,“ oni ne postavljaju samo šatore – oni postavljaju scenu za doživotnu vezu sa prirodom i budućnost obogaćenu iskustvima koja šire horizonte.

U Novom Pazaru se inkluzivne radionice na projektu Reintegracija odvijaju već četvrtu godinu za redom i već sada imamo generacije koje stasaju u našem Dobrosusedskom klubu Novi Pazar.

Ukupna vrednost projekta za Grad Novi Pazar iznosi 310.000,00 eura. Informacije o projektnim aktivnostima, otvorenim konkursima i drugo su dostupne na sajtu projekta – www.reintegracija.net, ali i Grada Novog Pazara, partnerskih organizacija i udruženja Merhamet Sandžak kao i Regionalne razvojne agencije SEDA.

Nosilac projekta je ASB (Arbeiter-Samariter-Bund), implementacioni partner Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC), a korisnički okruzi na projektu su Pirotski, Rasinski i Raški okrug. Projekat je finansiran sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ i traje do aprila 2025. godine.