DALJA PODRŠKA ODRŽIVOJ (RE)INTEGRACIJI POVRATNIKA U SRBIJI

AKTUELNO

INFORMIŠITE SE >

DALJA PODRŠKA ODRŽIVOJ (RE)INTEGRACIJI POVRATNIKA U SRBIJI

Further support to sustainable (re)integration of returnees in Serbia

CURRENT

GET INFORMED >

Further support to sustainable (re)integration of returnees in Serbia

Podela opreme za 11 korisnika uz podršku samozapošljavanju

U Novom Pazaru izvršena je podela opreme za 11 korisnika koji su u okviru projekta „Reintegracija II – dalja podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji“ dobili grantove u vidu opreme u vrednosti do 340.000 dinara po grantu, u drugom krugu aktivnosti. Korisnici su pored grantova dobili i mentorsku podršku i savetovanje u što uspešnijem obavljanju delatnosti.

Ukupna vrednost podrške je više od 3.500.000 dinara, a podržane delatnosti su:

  • Kozmetičarsko – frizerski saloni
  • Knjigovodstvena agencija
  • Dizajnerski studio i proizvodnja lake konfekcije
  • Usluge cepanja drva, stolarija i molerski radovi
  • Poslastičarska radnja, picerija i restoran brze hrane

Doprinos razvoju ovih delatnosti podstiče raznovrsnost ponude usluga u zajednici i doprinosi ekonomskom rastu, a ulaganje u lokalno tržište rada predstavlja ključnu inicijativu usmerenu ka podršci ekonomskom razvoju i socijalnom uključivanju teže zapošljivih grupa. Mali grantovi poput ovih su posebno važni jer omogućavaju fleksibilnost u upotrebi sredstava, prilagođavajući se specifičnim potrebama svakog korisnika i doprinose personalizovanom pristupu podršci i povećavaju šanse za uspeh u poslovanju.

U drugom krugu aktivnosti je podržano i 20 korisnika iz teže zapošljivih kategorija koji su zaposleni kod 10 poslodavaca, a sredstva koja su uložena u ovu podršku kroz dodelu opreme, materijala i mašina poslodavcima iznose nešto više od 10.700.000 dinara.

Podsećamo da je prethodnom ciklusu projekta ukupno 22 nezaposlenih lica iz teže zapošljivih grupa, zaposleno kod 11 poslodavaca uz grant poslodavcima za otvaranje novog radnog mesta i rast poslovanja u visini do 440.000,00 dinara po novootvorenom radnom mestu, a 12 poljoprivrednih proizvođača je podržano u nabavci sadnog materijala i opreme za razvoj proizvodnje maline, uz ukupno ulaganje od 13.105.000,00 dinara.

Dodeli opreme prisustvovali su gradonačelnik grada Novog Pazara, gospodin Nihat Biševac, predstavnici grada Novog Pazara i Regionalne razvojne agencije SEDA, kao i predstavnik Inicijative za razvoj i saradnju IDC, koji sprovode projekat REINTEGRACIJA II namenjen podršci povrtanicima i drugim socijalno ugroženim stanovnicima Raškog okruga kroz mere ekonomske, psihosocijalne i institucionalne podrške.

Različitim projektnim aktivnostima u Novom Pazaru će biti podržano više od 400 korisnika, u cilju jačanja njihovog ekonsomkog i društvenog položaja, i to kroz pakete ekonomske, psihosocijalne i institucionalne podrške. Pored podrške za zapošljavanje nezaposlenih liica iz teže zapošljivih kategorija kod poznatog poslodavca, i podrške kroz obezbeđivanje subvencija za samozapošljavanje, u okviru projekta je obezbeđena i podrška kroz različite poslovne obuka i obuke za prekvalifikacije i dokvalifikacije, ali i podrška deci i mladima kroz realizaciju inkluzivnih radionica, kao i razvoj institucionalnih kapaciteta u oblasti socijalne zaštite na lokalnom nivou podrškom za razvoj ili unapređenje socijalnih usluga na lokalu.

Ukupna vrednost projekta u Novom Pazaru iznosi 310.000,00 eura, a projekat će trajati do 31. aprila 2025. godine. Informacije o projektnim aktivnostima, otvorenim konkursima i drugo su dostupne na sajtu projekta www.reintegracija.net.

Nosilac projekta je nemačka organizacija ASB (Arbeiter-Samariter-Bund), implementacioni partner Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC) iz Beograda, a korisnički okruzi na projektu su Pirotski, Rasinski i Raški okrug. Projekat je finansiran sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ uz podršku i sufinansiranje Grada Novog Pazara.