DALJA PODRŠKA ODRŽIVOJ (RE)INTEGRACIJI POVRATNIKA U SRBIJI

AKTUELNO

INFORMIŠITE SE >

DALJA PODRŠKA ODRŽIVOJ (RE)INTEGRACIJI POVRATNIKA U SRBIJI

Further support to sustainable (re)integration of returnees in Serbia

CURRENT

GET INFORMED >

Further support to sustainable (re)integration of returnees in Serbia

„Moj mir u malinjaku“ – Mijodrag Kučević, dobitnik ekonomskog granta

„Penzioner sam već skoro 10 godina. Živim u selu Sebečevo kraj Novog Pazara I na starom porodičnom imanju gajim maline. Dolaze mi unučići, hvala Bogu velika nam je familija. Radio sam po Nemačkoj I Holandiji kao keramičar, vodoinstalater, ni sam ne znam koje sve poslove nisam obavljao. Život te nauči da sve moraš znati da radiš ako hoćeš da prehraniš porodicu. Maline su mi spas – dušu leče.

 

Ujutru popijem kafu pa u polje. Uvek ima nešto da se radi – da se otkrije zasad, počupa korov, priveže grana koja viri. Preko projekta sam dobio sistem za navodnjavanje i sadnice. Lepo su se primile, čekamo sad kakav će prinos biti. Mnogo mi je važno što smo dobili I znanje uz sadnice – učili su nas kako se neguje rasad, kako se navodnjava, mnogo čovek pogreši iz neznanja, a sve to utiče na prinos. Ja sam zadovoljan, u mojim godinama čovek se raduje svakom novom danu, a malina će biti, siguran sam!“

Mijodrag Kučević, korisnik koji je dobio opremu za malinarstvo uz edukaciju u okviru projekta Reintegracija II.

Ukupna vrednost projekta u Novom Pazaru iznosi 310.000,00 eura, a projekat će trajati do 31. aprila 2025. godine. Informacije o projektnim aktivnostima, otvorenim konkursima i drugo su dostupne na sajtu projekta www.reintegracija.net.

Nosilac projekta je nemačka organizacija ASB (Arbeiter-Samariter-Bund), implementacioni partner Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC) iz Beograda, a korisnički okruzi na projektu su Pirotski, Rasinski i Raški okrug. Projekat je finansiran sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ uz podršku i sufinansiranje Grada Novog Pazara.